| - Západní Sibiř/ Z. Afrika | 4 | | |
| - Střední Sibiř/JZ. Asie, V. & J. Afrika | 4 | | |
| Calidris temminckii (Jespák šedý) | | | |
| - Fennoskandinávie/S. & Z. Afrika | 3c 3e | | |
| - SV. Evropa & Z. Sibiř/Jihozápadní Asie & Východní Afrika | | (2c 2e) | |
| Calidris alba alba (Jespák písečný) | | | |
| - V. Atlantik Evropa, Z. & J. Afrika (zim) | | | 1 |
| - Jihozápadní Asie, V. & J. Afrika (zim) | | (2e) | |
| Calidris alpina alpina (Jespák obecný severoevropský) | | | |
| - SV. Evropa & SZ. Sibiř/Z. Evropa & SZ. Afrika | | | 1 |
| Calidris alpina arctica (Jespák obecný grónský) | | | |
| - SV. Grónsko/Z. Afrika | 3a | | |
| Calidris alpina schinzii (Jespák obecný baltský) | | | |
| - Island & Grónsko/SZ. a Z. Afrika | | | 1 |
| - Británie & Irsko/ JZ. Evropa & SZ. Afrika | 3e | | |
| - Baltské moře/JZ. Evropa & SZ. Afrika | 1c | | |
| Calidris alpina centralis (Jespák obecný) | | | |
| - Střední Sibiř/JZ. Asie & SV. Afrika | | | 1 |
| Calidris maritima (Jespák mořský) | | | |
| - S. Evropa & Z. Sibiř (hnízd) | | 1 | |
| - SV. Kanada & S. Grónsko (hnízd) | 2 | | |
| Calidris minuta (Jespák malý) | | | |
| - S. Evropa/J. Evropa, S. & Z. Afrika | | (2c 2e) | |
| - Z. Sibiř/JZ. Asie, V. & J. Afrika | | (2c 2e) | |
| Scolopax rusticola (Sluka lesní) | | | |
| -Evropa/Jižní & Západní Evropa & Severní Afrika | | 2c | |
| - Západní Sibiř/JZ. Asie (Kaspická oblast) | | | (1) |
| Gallinago stenura (Bekasina sibiřská) | | | |
| - Severní Sibiř/Jižní Asie & Východní Afrika | | | (1) |
| Gallinago media (Bekasina větší) | | | |
| - Skandinávie/ Střední Afrika | 4 | | |
| - Z. Sibiř & SV. Evropa/JV. Afrika | 4 | | |
| Gallinago gallinago gallinago (Bekasina otavní euroasijská) | | | |
| - Evropa/Jižní & Západní Evropa & SZ. Afrika | | 2c | |
| - Západní Sibiř/Jihozápadní Asie & Afrika | | (2c) | |
| Gallinago gallinago faeroeensis (Bekasina otavní) | | | |
| -Island, Faerské ostrovy & Severní Skotsko/Irsko | | 2c | |
| Lymnocryptes minimus (Slučka malá) | | | |
| - Severní Evropa/Jižní & Západní Evropa & Západní Afrika | | | 1 |
| - Západní Sibiř/ JZ. Asie & SV. Afrika | | | 1 |
| Phalaropus lobatus (Lyskonoh úzkozobý) | | | |
| - SZ Eurasie (hnízd)/Arabské moře | | | (1) |
| Phalaropus fulicarius (Lyskonoh ploskozobý) | | | |
| - Kanada & Grónsko/ Atlantické pobřeží Afriky | | 2c | |
| Xenus cinereus (Vodouš malý) | | | |
| - SV. Evropa & Z. Sibiř/ JZ. Asie, V. & J. Afrika | | | 1 |
| Actitis hypoleucos (Pisík obecný) | | | |
| - Z. & Střední Evropa/Z. Afrika | | 2c | |
| - Východní Evropa & Z. Sibiř/Střední, V. & J. Afrika | | | (1) |
| Tringa ochropus (Vodouš kropenatý) | | | |
| - Severní Evropa/J. & Z. Evropa, Západní Afrika | | | 1 |
| - Západní Sibiř/JZ. Asie, SV. & Východní Afrika | | | 1 |
| Tringa erythropus (Vodouš tmavý) | | | |
| - S. Evropa/J. Evropa, S. & Z. Afrika | 3c 3e | | |
| - Západní Sibiř/Jihozápadní Asie, SV. & Východní Afrika | | 2c 2e | |
| Tringa nebularia (Vodouš šedý) | | | |
| - S. Evropa/JZ. Evropa, SZ. & Západní Afrika | | | 1 |
| - Západní Sibiř/JZ. Asie, V. & J. Afrika | | (2c) | |
| Tringa totanus totanus (Vodouš rudonohý evropský) | | | |
| - Severní Evropa (hnízd) | | 2c | |
| - Střední & V. Evropa (hnízd) | | 2c 2e | |
| -Británie & Irsko/ Británie, Irsko, Francie | 3c 3e | | |
| Tringa totanus robusta (Vodouš rudonohý islandský) | | | |
| - Island & Faerské ostrovy/ Západní Evropa | | | 1 |
| Tringa totanus ussuriensis (Vodouš rudonohý sibiřský) | | | |
| - Západní Asie/JZ. Asie, SV. & Východní Afrika | | (2c) | |
| Tringa glareola (Vodouš bahenní) | | | |
| - SZ. Evropa/ Z. Afrika | | | 1 |
| - SV. Evropa & Z. Sibiř/Východní & Jižní Afrika | | 2c | |
| Tringa stagnatilis (Vodouš štíhlý) | | | |
| - Východní Evropa/Západní & Střední Afrika | (3c) | | |
| - Západní Asie/JZ. Asie, V. & J. Afrika | | (2c 2e) | |
| | | | |
| Čeleď DROMADIDAE (pobřežníkovití) | | | |
|---|
| Dromas ardeola (Pobřežník černobílý) | | | |
| - SZ. Indický oceán, Rudé moře & Záliv | | 1 | |
| | | | |
| Čeleď GLAREOLIDAE (ouhorlíkovití) | | | |
|---|
| Glareola pratincola pratincola (Ouhorlík stepní středomořský) | | | |
| -Západní Evropa & SZ. Afrika/Západní Afrika | 2 | | |
| - Černé moře & V. Středomoří/Východní Sahelská oblast | 2 | | |
| - Jihozápadní Asie/JZ. Asie & SV. Afrika | 3c | | |
| Glareola nordmanni (Ouhorlík černokřídlý) | | | |
| - JV. Evropa & Západní Asie/Jižní Afrika | 4 | | |
| Glareola ocularis (Ouhorlík madagaskarský) | | | |
| - Madagaskar/V. Afrika | 1c | | |
| Glareola nuchalis nuchalis (Ouhorlík skalní) | | | |
| - Východní & Střední Afrika | | (1) | |
| Glareola nuchalis liberiae (Ouhorlík skalní) | | | |
| - Západní Afrika | | (2c) | |
| Glareola cinerea (Ouhorlík bělolící) | | | |
| - JV Západní Afriky & Střední Afrika | (2) | | |
| | | | |
| Čeleď LARIDAE (rackovití) | | | |
|---|
| Anous stolidus plumbeigularis (Nody obecný) | | | |
| - Rudé moře & Adenský záliv | | | 1 |
| Anous tenuirostris tenuirostris (Nody tenkozobý) | | | |
| - Ostrovy Indického oceánu k Východní Africe | | | 1 |
| Rynchops flavirostris (Zoboun africký) | | | |
| - Pobřeží západní Afriky & Střední Afrika | 1c | | |
| - Východní & Jižní Afrika | 1c | | |
| Hydrocoloeus minutus (Racek malý) | | | |
| - Střední & V. Evropa/JZ. Evropa & Z. Středomoří | (3c 3e) | | |
| - Z. Asie/V. Středomoří, Černé moře & Kaspické moře | (3c 3e) | | |
| Xema sabini sabini (Racek Sabinův) | | | |
| - Kanada & Grónsko/JV. Atlantik | | | (1) |
| Rissa tridactyla tridactyla (Racek tříprstý) | | | |
| - Arktida od SV. Kanady do Nové země/S. Atlantik | 1b | | |
| Larus genei (Racek tenkozobý) | | | |
| - Západní Afrika (hnízd) | | 1 | |
| - Černé moře & Středomoří (hnízd) | | 2a (2e) | |
| - Z., Jihozápadní & J. Asie (hnízd) | | 2c 2e | |
| Larus ridibundus (Racek chechtavý) | | | |
| - Z. Evropa/Z. Evropa, Z. Středomoří, Z. Afrika | | 2c | |
| - V. Evropa/Černé moře & V. Středomoří | | | 1 |
| - Z. Asie/JZ. Asie & SV Afrika | | | 1 |
| Larus hartlaubii (Racek kapský) | | | |
| - Pobřeží JZ. Afriky | 3c 3e | | |
| Larus cirrocephalus poiocephalus (Racek šedohlavý) | | | |
| - Z. Afrika | | (1) | |
| - Střední, Východní a Jižní Afrika | | | (1) |
| Larus ichthyaetus (Racek velký) | | | |
| - Černé moře & Kaspické moře/Jihozápadní Asie | | 2a | |
| Larus melanocephalus (Racek černohlavý) | | | |
| - Z. Evropa, Středomoří & SZ. Afrika | | 2a (2e) | |
| Larus hemprichii (Racek popelavý) | | | |
| - Rudé moře, Záliv, Arábie & V. Afrika | 3c | | |
| Larus leucophthalmus (Racek bělooký) | | | |
| - Rudé moře & přilehlá pobřeží | 1a | | |
| Larus audouinii (Racek zelenonohý) | | | |
| - Středomoří/ S. & Z. pobřeží Afriky | 1a 3a | | |
| Larus canus canus (Racek bouřní severoevropský) | | | |
| - SZ. & Střední Evropa/Atlantické pobřeží & Středomoří | | 2c | |
| Larus canus heinei (Racek bouřní západosibiřský) | | | |
| - SV. Evropa & Západní Sibiř/Černé moře & Kaspické moře | | 2c 2e | |
| Larus dominicanus vetula (Racek jižní) | | | |
| - Pobřeží jižní Afriky | (3e) | | |
| - Pobřeží západní Afriky | 1c | | |
| Larus fuscus fuscus (Racek žlutonohý skandinávský) | | | |
| SV. Evropa/Černé moře, JZ. Asie & V. Afrika | 3c | | |
| Larus fuscus graellsii (Racek žlutonohý anglický) | | | |
| - Západní Evropa/Středomoří & Z. Afrika | | 2e | |
| Larus fuscus intermedius (Racek žlutonohý severomořský) | | | |
| - J. Skandinávie, Nizozemsko, delta řeky Ebro, Španělsko | | | 1 |
| Larus fuscus heuglini (Racek žlutonohý západosibiřský) | | | |
| - SV. Evropa & Z. Sibiř/JZ. Asie & SV. Afrika | | | (1) |
| Larus fuscus barabensis (Racek žlutonohý) | | | |
| - JZ. Sibiř/JZ. Asie | | | 1 |
| Larus argentatus argentatus (Racek stříbřitý severoevropský) | | | |
| - S. & SZ. Evropa | | 2c 2e | |
| Larus argentatus argenteus (Racek stříbřitý britský) | | | |
| - Island & Z. Evropa | | 2c 2e | |
| Larus armenicus (Racek arménský) | | | |
| - Arménie, V. Turecko & SZ. Írán | 3a | | |
| Larus michahellis (Racek středomořský) | | | |
| - Středomoří, Ibérie & Maroko | | | 1 |
| Larus cachinnans (Racek bělohlavý) | | | |
| - Černé moře & Z. Asie/JZ. Asie, SV. Afrika | | | 1 |
| Larus glaucoides glaucoides (Racek polární) | | | |
| - Grónsko/Island & SZ. Evropa | | | 1 |
| Larus hyperboreus hyperboreus (Racek šedý atlantský) | | | |
| - Špicberky & S. Rusko (hnízd) | | (1) | |
| Larus hyperboreus leuceretes (Racek šedý) | | | |
| - Kanada, Grónsko & Island (hnízd) | | | (1) |
| Larus marinus (Racek mořský) | | | |
| - S. & Z. Evropa | | 2c | |
| Onychoprion fuscatus nubilosa (Rybák černohřbetý) | | | |
| - Rudé moře, Adenský záliv, V k Pacifiku | | 2a | |
| Onychoprion anaethetus melanopterus (Rybák uzdičkový) | | | |
| - Z. Afrika | 1c | | |
| Onychoprion anaethetus antarcticus (Rybák uzdičkový) | | | |
| - Rudé moře, V. Afrika, Perský záliv, Arabské moře k Z. Indii | | | 1 |
| - Západní Indický oceán | 2 | | |
| Sternula albifrons albifrons (Rybák malý euroasijský) | | | |
| - Evropa severně od Středomoří (hnízd) | 2 | | |
| - Z. Středomoří/ Z. Afrika (hnízd) | 3b 3c | | |
| - Černé moře & V. Středomoří (hnízd) | 3b 3c | | |
| - Kaspické moře (hnízd) | 2 | | |
| Sternula albifrons guineae (Rybák malý) | | | |
| - Západní Afrika (hnízd) | 1c | | |
| Sternula saundersi (Rybák arabský) | | | |
| - Západ jižní Asie, Rudé moře, Záliv & V. Afrika | 2 | | |
| Sternula balaenarum (Rybák damarský) | | | |
| - Namibie & Jihoafrická republika/ Atlantské pobřeží po Ghanu | 1c | | |
| Gelochelidon nilotica nilotica (Rybák černozobý) | | | |
| - Západní Evropa/Západní Afrika | | 1 | |
| - Černé moře & V. Středomoří /V. Afrika | 3c | | |
| - Z. & Střední Asie/Jihozápadní Asie | 2 | | |
| Hydroprogne caspia (Rybák velkozobý) | | | |
| - Madagaskar (hnízd) | 1c | | |
| - Jižní Afrika (hnízd) | 1c | | |
| - Západní Afrika (hnízd) | | 1 | |
| - Baltské moře (hnízd) | 1c | | |
| - Černé moře (hnízd) | 1c | | |
| - Kaspické moře (hnízd) | | 1 | |
| Chlidonias hybrida hybrida (Rybák bahenní evropský) | | | |
| - Západní Evropa & SZ. Afrika (hnízd) | | 1 | |
| - Černé moře & Východní Středomoří (hnízd) | | | (1) |
| - Kaspické moře (hnízd) | | (1) | |
| Chlidonias hybrida delalandii (Rybák bahenní africký) | | | |
| -Východní Afrika (Keňa & Tanzánie) | 2 | | |
| - Jižní Afrika (Malawi & Zambie po Jihoafrickou republiku) | 1c | | |
| Chlidonias leucopterus (Rybák bělokřídlý) | | | |
| - V. Evropa & Z. Asie/Afrika | | 2c | |
| Chlidonias niger niger (Rybák černý euroasijský) | | | |
| - Evropa & Z. Asie/ Atlantské pobřeží Afriky | | 2c | |
| Sterna dougallii dougallii (Rybák rajský) | | | |
| - Jižní Afrika & Madagaskar | 1c | | |
| - Východní Afrika | 2 | | |
| - Evropa (hnízd) | 1c | | |
| Sterna dougallii gracilis (Rybák rajský) | | | |
| - Seychely & Maskarény | 1c | | |
| - S Arabského moře (Omán) | 1c | | |
| Sterna hirundo hirundo (Rybák obecný holarktický) | | | |
| - Jižní & Západní Evropa (hnízd) | | | 1 |
| - Severní & Východní Evropa (hnízd) | | | 1 |
| - Západní Asie (hnízd) | | | (1) |
| Sterna repressa (Rybák bělolící) | | | |
| - Západ jižní Asie, Rudé moře, Záliv & V. Afrika | | | (1) |
| Sterna paradisaea (Rybák dlouhoocasý) | | | |
| - Západní Eurasie (hnízd) | | | 1 |
| Sterna vittata vittata (Rybák jižní) | | | |
| - ostrovy Prince Edwarda, Marion, Crozet & Kerguelen/Jihoafrická republika | 1c | | |
| Sterna vittata tristanensis (Rybák jižní) | | | |
| - Tristan da Cunha & Gough/Jihoafrická republika | 1c | | |
| Sterna vittata sanctipauli (Rybák jižní) | | | |
| - Amsterdam a Sv. Pavel/Jihoafrická republika | 1c | | |
| Thalasseus bengalensis bengalensis (Rybák oranžovozobý) | | | |
| - Záliv/Jižní Asie | | | 1 |
| - Rudé moře/Východní Afrika | | | (1) |
| Thalasseus bengalensis emigratus (Rybák oranžovozobý) | | | |
| - J. Středomoří/SZ. & Z. pobřeží Afriky | 1c | | |
| Thalasseus sandvicensis sandvicensis (Rybák severní evropský) | | | |
| - Západní Evropa/Západní Afrika | | | 1 |
| - Černé moře & Středomoří (hnízd) | | 2a | |
| - Z. & Střední Asie/Jihozápadní & J. Asie | | 2c | |
| Thalasseus maximus albidorsalis (Rybák královský) | | | |
| - Západní Afrika (hnízd) | | 2a 2e | |
| Thalasseus bergii bergii (Rybák chocholatý) | | | |
| - J. Afrika (Angola – Mosambik) | 2 | | |
| - Madagaskar & Mosambik/Jižní Afrika | 1c | | |
| Thalasseus bergii velox (Rybák chocholatý) | | | |
| - Rudé moře & SV. Afrika | 2 | | |
| Thalasseus bergii thalassinus (Rybák chocholatý) | | | |
| - Východní Afrika & Seychely | 1c | | |
| | | | |
| Čeleď STERCORARIIDAE (chaluhovití) | | | |
|---|
| Stercorarius longicaudus longicaudus (Chaluha malá) | | | |
| - S. Evropa a Z. Sibiř/J. Atlantik | | | 1 |
| Catharacta skua (Chaluha velká) | | | |
| - S. Evropa/S. Atlantik | | 1 | |
| | | |
| Čeleď ALCIDAE (alkovití) | | | |
|---|
| Fratercula arctica (Papuchalk severní) | | | |
| - V. Atlantik (hnízd) | 1b | | |
| Cepphus grylle grylle (Alkoun obecný baltský) | | | |
| - Baltické moře | | 1 | |
| Cepphus grylle mandtii (Alkoun obecný severní) | | | |
| - V. kanadská Arktida & Z. Grónsko (hnízd) | | | 1 |
| - V. Grónsko po V. Moře Laptěvů (hnízd) | | | (1) |
| Cepphus grylle arcticus (Alkoun obecný labradorský) | | | |
| - SV. Amerika & J. Grónsko (hnízd) | | | (1) |
| - Britské ostrovy & S. Evropa | | | 1 |
| Cepphus grylle islandicus (Alkoun obecný islandský) | | | |
| - Island | 3c | | |
| Cepphus grylle faeroeensis (Alkoun obecný faerský) | | | |
| - Faerské ostrovy | | (1) | |
| Alca torda torda (Alka malá severoatlantská) | | | |
| - Z. Atlantik | | | 1 |
| - V. Atlantik | | | 1 |
| Alca torda islandica (Alka malá západoevropská) | | | |
| - Island, Faerské ostrovy, Británie, Irsko, Helgoland, SZ. Francie | | | (1) |
| Alle alle alle (Alkoun malý) | | | |
| - Z. Atlantik | | | (1) |
| - V. Atlantik | | | (1) |
| Alle alle polaris (Alkoun malý) | | | |
| - Země Franze Josefa & Severnaya Zemlya (hnízd) | | | (1) |
| Uria lomvia lomvia (Alkoun tlustozobý) | | | |
| - Z. Atlantik (hnízd) | | 2c | |
| - V. Atlantik (hnízd) | | 2c | |
| Uria aalge aalge (Alkoun úzkozobý severoatlantský) | | | |
| - V. Atlantik (hnízd) | | | 1 |
| - Baltské moře (hnízd) | | 1 | |
| Uria aalge albionis (Alkoun úzkozobý západoevropský) | | | |
| - Irsko, Jih Británie, Francie, Ibérie, Helgoland | | | 1 |
| Uria aalge hyperborea (Alkoun úzkozobý arktický) | | | |
| - Špicberky, Severní Norsko k souostroví Nové země | | 2c | |